13.01.2025

Laktózová intolerance

 

Trpíte zažívacími potížemi po konzumaci mléka nebo mléčných výrobků? Jednou z příčin může být intolerance laktózy.

 

laktózová intolerance - obrázek 01

 

Laktózová intolerance (nebo také laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost, laktázová insuficience nebo laktázová deficience) je porucha trávení a vstřebávání mléčného cukru neboli laktózy. Obtíže se většinou projevují zvýšenou plynatostí, bolestmi břicha, případně i řidšími stolicemi po požití mléka nebo méně často i po konzumaci mléčných výrobků. Příčinou laktózové intolerance je nedostatečná tvorba enzymu laktáza v tenkém střevě. Tento enzym štěpí laktózu na jednodušší cukry (glukózu a galaktózu). Je důležité nezaměňovat intoleranci laktózy s alergií na bílkovinu kravského mléka, galaktosémií (metabolická porucha, při které se galaktóza hromadí v krvi) nebo jinými příčinami odmítání mléka.

 

Existují tři typy laktózové intolerance:

Vrozená - úplná absence enzymu laktáza.

Primární - nedostatek enzymu laktáza. Jedná se o geneticky „naprogramovaný“ úbytek enzymu laktázy v tenkém střevě. V dospělosti je produkce enzymu obvykle snížena v důsledku sníženého příjmu mléčných výrobků. Zvýšený příjem mléka může způsobit zažívací potíže.

Sekundární - vzniká v důsledku poškození tenkého střeva nebo kvůli rychlého průchodu tráveniny tnkým střevem v důsledku jiných onemocnění (např. neléčená celiakie, Crohnova choroba, infekce).

V České republice přibližně 10 % populace trpí intolerancí laktózy (celosvětově až 70 % - zejména v oblastech, kde se mléko příliš nekonzumuje, jako je Thajsko a Afrika). Ve většině případů je intolerance laktózy primární intolerancí.

 

Co se děje v těle při laktózové intoleranci?

Laktóza je mléčný cukr složený ze dvou cukerných jednotek (monosacharidů), glukózy a galaktózy. Jak bylo uvedeno výše, pro rozklad a vstřebávání laktózy je nutný enzym laktáza. Pokud se laktóza nerozloží na monosacharidy, nevstřebá se do těla. Laktóza pak prochází tenkým střevem a spojuje se s vodou. To urychluje průchod natrávené potravy tenkým střevem a zabraňuje dalšímu trávení laktózy. Laktóza je pak fermentována střevní mikroflórou v tlustém střevě. Látky produkované bakteriemi v tlustém střevě pak způsobují bolesti břicha, tlak, nadýmání, nevolnost a zvracení a také bolesti hlavy, poruchy soustředění a krátkodobé poruchy paměti.

V raném dětství není intolerance laktózy obvykle výrazná a s pitím mateřského mléka nejsou žádné problémy. Během dospívání a dospělosti však aktivita enzymu laktázy klesá a tolerance mléka a mléčných výrobků se snižuje.

 

Diagnóza intolerance laktózy se obvykle stanoví na základě bezlaktózové diety. Správná diagnóza však zahrnuje také měření aktivity enzymu laktázy. K tomu existuje několik testů:

  • expoziční test – rozvoj zažívacích obtíží po podání 1 litru mléka
     
  • stanovení pH stolice – fermentací nestrávené laktózy se pH stolice zvyšuje
     
  • dechový vodíkový test – měří se obsah vodíku ve vydechovaném vzduchu. Množství vodíku roste při laktózové intoleranci, neboť se tvoří fermentací laktózy v tlustém střevě.
     
  • měřením glykémie (hladina cukru v krvi) po podání laktózy – při laktózové intoleranci se glykémie po požití laktózy nemění, protože nedochází ke štěpení laktózy na glukózu a galaktózu a tedy ani ke zvýšení glukózy v krvi
     
  • biopsie střevní sliznice – vyšetření aktivity enzymu laktáza
     
  • genetický test – diagnostika vrozené laktózové intolerance

 

laktózová intolerance - obrázek 02

 

Ve kterých potravinách je laktóza obsažena?

Laktóza je přirozeně obsažena v mléce savců. Obsah laktózy v zakysaných mléčných výrobcích se působením bakterií mléčného kvašení snižuje o 20-30 %. Některé jogurty však mají vyšší obsah laktózy (vyšší celkový obsah laktózy), protože pro zvýšení obsahu sušiny se přidává sušené odstředěné mléko nebo zahuštěné odstředěné mléko. Naproti tomu při výrobě sýrů přechází většina laktózy do syrovátky a zbytek se rozkládá fermentací. Tvrdé sýry proto obsahují velmi málo laktózy.

U ostatních potravin je třeba si přečíst seznam složek. Laktóza se nachází v čokoládě, cukrovinkách, sušenkách, masných výrobcích, pečivu, chipsech a hotových výrobcích.

Malého množství laktózy se však nemusíte obávat. Enzym laktáza zůstává za normálních okolností částečně aktivní a malé množství laktózy lze snadno strávit. Pokud nekonzumujete příliš mnoho mléčných výrobků nebo potravin obsahujících laktózu, nemusíte mít zažívací potíže. Nemusíte se obávat ani laktózy v tabletách nebo jiných lécích. Maximální množství v jedné tabletě je 1 g (obvykle méně, v závislosti na velikosti tablety), takže by neměla způsobovat zažívací problémy.

 

Jak se správně stravovat?

Existuje mnoho způsobů, jak změnit jídelníček. To, co vyhovuje jednomu člověku, však nemusí vyhovovat jinému. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný lékařský lék, závisí zvládání příznaků intolerance laktózy výhradně na vás a vaší stravě. Většina lidí s intolerancí laktózy může jíst a pít mléčné výrobky, aniž by pociťovala příznaky, a to i při změně stravy. Nejvíce zažívacích potíží obvykle způsobuje mléko, ale lze konzumovat i jiné mléčné výrobky. Jejich množství se u jednotlivých osob liší v závislosti na úrovni aktivity enzymu laktázy. Stručně řečeno, je nezbytné experimentovat s tím, co vám vyhovuje.

 

Zde je několik tipů, které vám pomohou zbavit se příznaků intolerance laktózy:

  • omezte množství (velikost porce) mléka a mléčných výrobků ve stravě – všechny druhy kravského mléka obsahují stejné množství laktózy. Pokud si nejste jisti, zda vám určitý mléčný výrobek způsobí potíže, zkuste nejprve malé množství a počkejte, než sníte nebo vypijete víc.
     
  • pijte nebo jezte mléčné výrobky spolu s dalším jídlem – některým lidem pomáhá kombinovat tuhou stravu (např. cereálie) s mléčným produktem (např. mléko či jogurt).
     
  • rozložte si konzumaci mléka nebo mléčných produktů během dne – mnoha lidem pomáhá jíst menší porce mléčných produktů během dne než sníst najednou velkou porci.
     
  • jezte nebo pijte výrobky se sníženým obsahem laktózy – ve většině obchodů se dají koupit produkty se sníženým obsahem laktózy označeny „lactose-free“. Někomu však může vadit to, že mají sladší chuť. Pozor by si také měli dát diabetici, protože jim tyto výrobky mohou zvyšovat hladinu krevního cukru.
     
  • zkuste náhražky mléčných produktů – místo mléka a mléčných produktů lze používat sójové, oříškové nebo ovesné mléko, dále sójové sýry nebo rostlinné smetany. Nezapomínejte však na to, že využitelnost bílkovin a obsah minerálů je u sójových produktů nižší.
     
  • zkuste potravinové doplňky s obsahem enzymu laktáza – existují tablety, které se užívají půl hodiny před jídlem (např. Lactanon®, Laktazan®, Laktoleraza®) nebo se lze koupit přípravky, které se dají do mléka 24 h před konzumací (např. kapky Laktazan®, kapky ColiPrev®). Během této doby dojde k rozštěpení laktózy na monosacharidy, které pak mohou být stráveny.
     
  • jezte jogurty s živými kulturami – bakterie mléčného kvašení obsažené v jogurtech napomáhají trávení laktózy.
     
  • pozorně čtěte složení potravin – laktóza může být skryta ve složení pod těmito názvy: mléčná sušina, syrovátka, tvaroh, smetana, sušené odstředěné mléko.

 

intolerance laktózy - obrázek 03

 

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz (Hrbková Jana, Mgr. - Nemocniční lékárna FN Brno)