Trpíte zažívacími potížemi po konzumaci mléka nebo mléčných výrobků? Jednou z příčin může být intolerance laktózy.
Laktózová intolerance (nebo také laktózová nesnášenlivost, laktázová nedostatečnost, laktázová insuficience nebo laktázová deficience) je porucha trávení a vstřebávání mléčného cukru neboli laktózy. Obtíže se většinou projevují zvýšenou plynatostí, bolestmi břicha, případně i řidšími stolicemi po požití mléka nebo méně často i po konzumaci mléčných výrobků. Příčinou laktózové intolerance je nedostatečná tvorba enzymu laktáza v tenkém střevě. Tento enzym štěpí laktózu na jednodušší cukry (glukózu a galaktózu). Je důležité nezaměňovat intoleranci laktózy s alergií na bílkovinu kravského mléka, galaktosémií (metabolická porucha, při které se galaktóza hromadí v krvi) nebo jinými příčinami odmítání mléka.
Vrozená - úplná absence enzymu laktáza.
Primární - nedostatek enzymu laktáza. Jedná se o geneticky „naprogramovaný“ úbytek enzymu laktázy v tenkém střevě. V dospělosti je produkce enzymu obvykle snížena v důsledku sníženého příjmu mléčných výrobků. Zvýšený příjem mléka může způsobit zažívací potíže.
Sekundární - vzniká v důsledku poškození tenkého střeva nebo kvůli rychlého průchodu tráveniny tnkým střevem v důsledku jiných onemocnění (např. neléčená celiakie, Crohnova choroba, infekce).
V České republice přibližně 10 % populace trpí intolerancí laktózy (celosvětově až 70 % - zejména v oblastech, kde se mléko příliš nekonzumuje, jako je Thajsko a Afrika). Ve většině případů je intolerance laktózy primární intolerancí.
Laktóza je mléčný cukr složený ze dvou cukerných jednotek (monosacharidů), glukózy a galaktózy. Jak bylo uvedeno výše, pro rozklad a vstřebávání laktózy je nutný enzym laktáza. Pokud se laktóza nerozloží na monosacharidy, nevstřebá se do těla. Laktóza pak prochází tenkým střevem a spojuje se s vodou. To urychluje průchod natrávené potravy tenkým střevem a zabraňuje dalšímu trávení laktózy. Laktóza je pak fermentována střevní mikroflórou v tlustém střevě. Látky produkované bakteriemi v tlustém střevě pak způsobují bolesti břicha, tlak, nadýmání, nevolnost a zvracení a také bolesti hlavy, poruchy soustředění a krátkodobé poruchy paměti.
V raném dětství není intolerance laktózy obvykle výrazná a s pitím mateřského mléka nejsou žádné problémy. Během dospívání a dospělosti však aktivita enzymu laktázy klesá a tolerance mléka a mléčných výrobků se snižuje.
Diagnóza intolerance laktózy se obvykle stanoví na základě bezlaktózové diety. Správná diagnóza však zahrnuje také měření aktivity enzymu laktázy. K tomu existuje několik testů:
Laktóza je přirozeně obsažena v mléce savců. Obsah laktózy v zakysaných mléčných výrobcích se působením bakterií mléčného kvašení snižuje o 20-30 %. Některé jogurty však mají vyšší obsah laktózy (vyšší celkový obsah laktózy), protože pro zvýšení obsahu sušiny se přidává sušené odstředěné mléko nebo zahuštěné odstředěné mléko. Naproti tomu při výrobě sýrů přechází většina laktózy do syrovátky a zbytek se rozkládá fermentací. Tvrdé sýry proto obsahují velmi málo laktózy.
U ostatních potravin je třeba si přečíst seznam složek. Laktóza se nachází v čokoládě, cukrovinkách, sušenkách, masných výrobcích, pečivu, chipsech a hotových výrobcích.
Malého množství laktózy se však nemusíte obávat. Enzym laktáza zůstává za normálních okolností částečně aktivní a malé množství laktózy lze snadno strávit. Pokud nekonzumujete příliš mnoho mléčných výrobků nebo potravin obsahujících laktózu, nemusíte mít zažívací potíže. Nemusíte se obávat ani laktózy v tabletách nebo jiných lécích. Maximální množství v jedné tabletě je 1 g (obvykle méně, v závislosti na velikosti tablety), takže by neměla způsobovat zažívací problémy.
Existuje mnoho způsobů, jak změnit jídelníček. To, co vyhovuje jednomu člověku, však nemusí vyhovovat jinému. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádný lékařský lék, závisí zvládání příznaků intolerance laktózy výhradně na vás a vaší stravě. Většina lidí s intolerancí laktózy může jíst a pít mléčné výrobky, aniž by pociťovala příznaky, a to i při změně stravy. Nejvíce zažívacích potíží obvykle způsobuje mléko, ale lze konzumovat i jiné mléčné výrobky. Jejich množství se u jednotlivých osob liší v závislosti na úrovni aktivity enzymu laktázy. Stručně řečeno, je nezbytné experimentovat s tím, co vám vyhovuje.
Zde je několik tipů, které vám pomohou zbavit se příznaků intolerance laktózy:
Zdroj: www.lekarnickekapky.cz (Hrbková Jana, Mgr. - Nemocniční lékárna FN Brno)