14.02.2025

Hladina cukru v krvi

 

Hladina glukózy v krvi, odborně glykemie, udává koncentraci cukru v krvi. Cukr (neboli sacharidy) je hlavním zdrojem energie pro lidské tělo. Regulační mechanismy udržují glykémii v úzkém rozmezí a zajišťují, aby tělo bylo zásobeno dostatečným množstvím energie a aby orgány nebyly poškozeny poklesem nebo vzestupem hladiny glukózy v krvi.

 

hladina cukru v krvi - obrázek 01

 

Glukóza je hlavním zdrojem energie v těle. Nachází se v krvi a je jediným zdrojem energie pro červené krvinky, oční sítnici a mozek. Nízká hladina glukózy v krvi může způsobit vážné poškození mozku. Podobně vysoká hladina glukózy v krvi může v extrémních případech vést ke ztrátě vědomí. Při cukrovce může dlouhodobé zvýšení hladiny glukózy v krvi a častá konzumace potravin obsahujících cukr poškodit buňky, tkáně a orgány a vést k závažným zdravotním komplikacím při cukrovce.

Tělo získává glukózu z potravy (sacharidů) nebo z vlastních zásob. Trávení sacharidů začíná v ústech a pokračuje v žaludku a střevech. Složené sacharidy jsou enzymy rozkládány na menší podjednotky, jednodušší cukry. Sacharidy se postupně rozkládají na základní cukry, včetně glukózy. Glukóza se ve střevech vstřebává do krve a zvyšuje hladinu glukózy v krvi. Díky inzulinu, hormonu produkovanému ve slinivce břišní a vylučovanému po konzumaci potravin obsahujících cukr, se glukóza stává zdrojem energie pro tělesné buňky (pomáhá glukóze dostat se do buněk). Při nedostatku glukózy v krvi se glukóza nejprve uvolňuje z uloženého polysacharidu glykogenu (nachází se v játrech a svalech) a po vyčerpání zásob glykogenu se k získání glukózy odbourává tuková tkáň.

 

Regulace hladiny krevního cukru

Glykémie je ovlivněna příjmem potravy, složením stravy a četností jídla. V potravinách se vyskytují tři základní typy sacharidů: jednoduché sacharidy (glukóza a fruktóza), složené sacharidy (škrob) a vláknina. Různé typy sacharidů se tráví a vstřebávají různě a hladina glukózy v krvi stoupá a klesá různou rychlostí. Monosacharidy (obsažené především v sladkých potravinách, bílém pečivu, ovoci a alkoholu) se tráví a vstřebávají nejrychleji. Hladina glukózy v krvi po konzumaci sladkých potravin rychle stoupá, ale po určité době výrazně klesá.

Složené sacharidy se tráví o něco pomaleji než monosacharidy (protože se skládají z mnoha cukerných jednotek, které se musí ve střevě strávit, než se dostanou do krevního oběhu). Hladina glukózy v krvi nestoupá a neklesá tak rychle jako u monosacharidů. Stejně tak vylučování inzulinu je pomalé, takže jsou vhodné zejména pro diabetiky.

Vlákninu naše tělo nestráví, ale ovlivňuje trávení a vstřebávání ostatních sacharidů ve stravě. Prodlužuje trávení ve střevě, zpomaluje vstřebávání cukru do krve (zpomaluje vzestup hladiny glukózy v krvi) a celkově snižuje hladinu glukózy v krvi. Má také pozitivní vliv na střevní sliznici a mikroflóru. Díky vláknině jsou výkyvy hladiny glukózy v krvi méně výrazné a po jídle se dostavuje menší pocit hladu.

Potraviny lze rozdělit do dvou skupin podle jejich složení: nízký a vysoký glykemický index. Glykemický index ukazuje, jak rychle se po konzumaci jednotlivých potravin zvýší hladina glukózy v krvi v porovnání s glukózou. Monosacharidy mají vysoký glykemický index, zatímco potraviny obsahující složené cukry a vlákninu mají nízký glykemický index a jsou zdravější.

Hladinu glukózy v krvi regulují také hormony, především inzulin, glukagon a kortizol. Inzulín a glukagon jsou hormony vylučované slinivkou břišní, které mají protichůdné účinky. Inzulin snižuje hladinu glukózy v krvi tím, že umožňuje glukóze vstup do buněk, kde je využita jako zdroj energie. Glukagon zvyšuje hladinu glukózy tím, že podporuje rozklad glykogenu, zásobního polysacharidu, na jednotky glukózy, které se pak uvolňují do krve a využívají se jako zdroj energie. Kortizol je hormon produkovaný nadledvinami a je známý jako stresový hormon. Při uvolňování kortizolu se zvyšuje hladina glukózy v krvi, která je k dispozici jako energie v reakci na stres.

 

Výkyvy hladiny cukru v krvi

Hladinu glukózy v krvi reguluje tělo v úzkém rozmezí (3,9-5,6 mmol/l u dospělých při vyšetření krve nalačno).1 Když hladina glukózy v krvi klesne pod dolní hranici (3,3 mmol/l), začnou se objevovat příznaky hypoglykémie (doslova nízké hladiny glukózy v krvi) a velmi nízká hladina glukózy v krvi může vyústit v hypoglykemické kóma. Naopak, pokud hladina glukózy v krvi zůstává dlouhodobě zvýšená (> 7 mmol/l), dochází k rozvoji diabetu mellitu. Pokud je hladina glukózy v krvi vysoká (doslova hyperglykemie), dochází k hyperglykemii.

 

Příznaky hypoglykemie:

  • velký hlad
  • třes, bušení srdce, studený pot
  • strach, neklid, vznětlivost, agresivita
  • bolesti hlavy, poruchy zraku, poruchy mluvení
  • únava, spavost až kóma
  • odezní po podání cukru - při vědomí lze podat hroznový cukr, sladkou šťávu nebo speciální tekutou formu cukru určeného pro diabetiky (např. Wellion®). V bezvědomí lze podat glukagon, který může diabetikovi předepsat lékař, nebo lze podat glukózu v infuzi (provádí záchranná služba).

 

Příznaky hyperglykemie:

  • nevolnost, zvracení
  • žízeň spojená s nadměrným močením
  • suchá kůže a sliznice, horečka
  • únava, spavost až kóma
  • dech je cítit po acetonu, může být přítomno hluboké a rychlé dýchání 1
  • neodezní po podání cukru

Při podezření na hypoglykémii nebo hyperglykémii lze diabetickým pacientům podat glukózu. Příznaky hypoglykémie a hyperglykémie jsou velmi podobné, proto by měl být cukr podán. V případě hypoglykémie se stav zlepší, v případě hyperglykémie se nezhorší (v druhém případě je třeba zavolat záchrannou službu).

 

hladina cukru v krvi - obrázek 02

 

Důsledky dlouhodobě vysoké hladiny cukru v krvi

Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi je příznakem cukrovky. Pokud se neléčí, léčí nesprávně nebo se nedodržuje dieta a režim, mohou se vyvinout pozdní komplikace cukrovky. Ty jsou způsobeny vysokou hladinou glukózy v krvi. Když je hladina glukózy příliš vysoká, váže se na některé složky tělesných tkání. Vysoké hladiny glukózy v krvi nejvíce poškozují malé krevní cévy (kapiláry) a nervy. Mezi komplikace patří poškození nervů, poruchy čití, poškození oční sítnice, poškození ledvin a diabetické nohy.

 

Jak si udržet optimální hladinu cukru v krvi?

Jak bylo uvedeno výše, na hladině glukózy v krvi se podílejí jak vlastní regulační mechanismy organismu, tak příjem potravy. To samozřejmě souvisí i s našimi dalšími aktivitami, jako je cvičení a udržování zdravé hmotnosti. Proto se při zvýšené hladině glukózy v krvi (zejména u dospělých) doporučuje snížení hmotnosti, přiměřený pohyb a případně diabetická dieta (konzumace malých porcí několikrát denně, výběr sacharidů s nízkým glykemickým indexem a zajištění dostatečného příjmu bílkovin a vlákniny). Pokud tato opatření nevedou k udržení optimálního glykemického rozmezí a hladina glukózy v krvi zůstává zvýšená, měla by být zahájena diabetická léčba farmakoterapií.

Mírně zvýšená hladina glukózy v krvi se upravuje především dietou a případně doplňky stravy. Tyto produkty nenahrazují farmakologickou léčbu, ale mohou pomoci snížit hladinu glukózy v krvi, snížit chuť na sladké, podpořit hubnutí a zlepšit celkovou léčbu diabetu. Mezi byliny s účinky na snižování hladiny cukru v krvi patří plody ledvinovníku setého, kořen hlohu, kořen borůvky, šalvěj lékařská, kořen kvetoucí pampelišky, plody vachty, kořen lékořice, skořice a gurmar. Účinky bylin závisí na jejich složení. Například bobule fazolu a kořen hlohu mírně snižují hladinu cukru v krvi, zatímco kořen borůvky a šalvěj zvyšují účinky bobulí a hlohu a snižují průjem. Pampeliška a lékořice dodávají diabetickým čajům sladkou chuť bez přídavku monosacharidů. Opatrnosti je však třeba u přípravků obsahujících kořen lékořice, který může při dlouhodobém užívání zvyšovat krevní tlak. Doplňky stravy pro diabetiky zahrnují čaje, jako jsou např. Diabetan®, Čajová směs pro diabetiky® nebo Diabetický bylinný čaj®, a také tablety s obsahem rostlinných extraktů, např. Dialevel®, Diaben® nebo MedPharma Diabetes®.. Tablety často obsahují kyselinu alfa-lipoovou, důležitý antioxidant, včetně chromu, který zlepšuje hladinu glukózy v krvi (zvyšuje účinek inzulinu) a snižuje chuť na sladké, a chromu, který zabraňuje poškození sítnice a nervového systému oka.

Hladinu cukru v krvi příznivě ovlivňuje také zvýšení příjmu vlákniny prostřednictvím stravy a doplňků stravy. Rozpustná vláknina, která se nachází v luštěninách, ovoci, ovsu a ječmeni, je pro kontrolu hladiny cukru v krvi obzvláště důležitá. V lékárnách je vláknina dostupná ve formě lněné vlákniny v kombinaci s psylliem (slupka indického banánu) a oblíbenými semínky chia (Goldenseal®). Kromě toho je vláknina obzvláště užitečná při redukčních dietách, protože poskytuje pocit sytosti.

Udržování optimální hladiny cukru v krvi je nejlepší prevencí cukrovky 2. typu a obezity. Cukrovka není škodlivá, ale musíte to vědět. Klíčem k prevenci je zdravá, vyvážená strava, dostatek pohybu a udržování optimální hmotnosti.

 

hladina cukru v krvi - obrázek 03

 

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz (Mgr. Jana Hrbková - Nemocniční lékárna FN, Brno)