Probiotika jsou živé bakterie, které příznivě ovlivňují zdraví člověka. Většinou jsou lidského původu, výjimku tvoří kvasinka Saccharomyces boulardii, která pochází z tropického ovoce liči.
Probiotika jsou živé bakterie, které příznivě ovlivňují zdraví člověka. Většinou jsou lidského původu, výjimku tvoří kvasinka Saccharomyces boulardii, která pochází z tropického ovoce liči.
Prebiotika jsou jakousi potravou pro probiotika. Jedná se o vlákninu, která není rozkládána trávicími enzymy, ale bakteriemi tlustého střeva, např. inulin, pektin.
Pojem synbiotika zahrnuje směs probiotik a prebiotik.
Součásná legislativa povoluje jen velice nízký obsah bakterií (ať už prospěšných či těch špatných) v potravinářských výrobcích. Výjimku tvoří zakysané mléčné výrobky, kde je naopak stanoven limit pro minimální počet bakterií na gram či mililitr výrobku. Jinak je ale v potravinách mnohem méně probiotik než dříve, kdy se jedlo více čerstvých potravin.
Obecně ve všech, kde dochází ke kvašení. V zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, jogurtová mléka, kefíry), v kvašené zelenině (zelí, okurky, červená řepa), kvasnicích, ale i v nepasterizovaném pivu, moštu, burčáku.
Konzumace těchto potravin je dobrá pro udržení správné funkce střev. S konzumací piva a burčáku ovšem opatrně! Pokud ale dojde k narušení rovnováhy střevních bakterií a následným střevním problémům, je lepší sáhnout po probioticích z lékárny.
V lékárně je k dostání nepřeberné množství probiotik. Jak se v nich ale vyznat a jaká probiotika zvolit? Nejdříve si vyberte vhodnou lékovou formu. Probiotika jsou nejčastěji k dostání ve formě kapslí (tobolek). Pro děti jsou pak k dispozici i varianty v kapkách (např. BioGaia ProTectis®), prášky na rozpuštění ve vodě (např. Nutrolin-B prášek pro přípravu sirupu®), cucavé pastilky (např. Swiss LAKTOBACÍLKY dětské třešňové pastilky®) či dokonce i medvídci s příchutí bílé čokolády (Biopron MÉĎA®). Některé probiotické kapsle lze vysypat do nápoje a posléze vypít.
Pro mnohé je určujícím faktorem cena. Nikdo jistě nechce zbytečně utrácet, je ale na místě zkontrolovat si množství bakterií v jedné dávce. Aby se projevil léčebný efekt probiotik, denní dávka pro dospělého by měla být 10 až 20 miliard živých bakterií, pro děti 5 – 10 miliard. Počty bakterií bývají značeny v jednotkách CFU (colony forming units – jednotek tvořících kolonie). Některé preparáty jsou sice levnější, ale abyste se dostali na doporučenou denní dávku probiotik, musíte je brát až třikrát denně. Tento přípravek tedy využíváte rychleji a ve výsledku neušetříte.
Dále sledujte, zda-li přípravek obsahuje i prebiotikum. To je potravou pro bakterie a ty vám pak v zažívacím traktu vydrží déle. Nejčastěji přidávaným prebiotikem je inulin získávaný z čekanky. Prebiotikum lze dokoupit i samostatně (např. Valosun Prebiotická vláknina®).
V neposlední řadě před koupí zkontrolujte i expiraci. Bakterie, i když jsou uchovávány za doporučené teploty, časem umírají a jejich obsah v preparátu klesá. Někteří výrobci dokonce udávají obsah bakterií garantovaný ne na začátku, ale na konci expirace.
Probiotikům nesvědčí extrémně vysoké ani nízké teploty. Se zvyšující se teplotou obsah živých bakterií v preparátu klesá, takže pokud dáte probiotika do lednice, uděláte jenom dobře. Nesmí ale zmrznout. Pozor také na způsob užívání. Kapsli nezapíjejte ledovými ani horkými nápoji, sáčky na rozpouštění do vody a dětská mléka s obsahem probiotik zase nezalévejte příliš studenou nebo horkou vodou a snažte se děti přimět vypít je co nejrychleji.
Na podporu imunity:
Sliznice střeva je místo, které se setkává s velkým množstvím cizorodých látek. Pokud je dlouhodobě narušeno správné bakteriální osídlení, může docházet k vyššímu výskytu infekcí, kožním problémům či alergiím.
Při léčbě antibiotiky:
Antibiotika působí jak proti bakteriím vyvolávajícím infekce, tak i proti bakteriím, které jsou pro tělo prospěšné.
Vedlejším účinkem léčby antibiotiky tedy můžou být střevní problémy (průjem, nadýmání), ale i vaginální infekce. Proto je vhodné společně s antibiotiky podávat i probiotika. Ta by měla být užívána s největším možným odstupem od antibiotik. Pokud tedy antibiotika užíváte např. po osmi hodinách, probiotika dejte se čtyřhodinovým odstupem. Probiotika je dobré začít užívat současně s antibiotiky a pokračovat ještě cca týden po ukončení léčby.
Vaginální infekce:
Na opakované vaginální infekce lze taktéž doporučit probiotika. Mimo kapslí na polykání je možné užívat probiotika i vaginálně (kapsle Fermalac vaginal®, Gynocaps®, Maldion®). Dávkování se liší podle toho, zda jde o prevenci či léčbu již vzniklých obtíží.
Cestovatelské průjmy:
Jde o obtíže trvající v průměru 3–4 dny, které mohou být spojeny s bolestmi v břiše, pocitem na zvracení a teplotou. Jednou z nejlepších prevencí cestovatelských průjmů se ukázalo podání kvasinky Saccharomyces boulardií (Enterol® kapsle nebo sáčky).
Kojenecké koliky:
Než se střevo novorozence osídlí bakteriemi, dochází často k plynatosti až bolestivým kolikám. Ty trvají zhruba tři měsíce od narození. I v tomto období lze doporučit podání probiotik – nejčastěji v kapkách, které lze přidat do mateřského mléka (např. BioGaia ProTectis® od 1. měsíce). Dětem, které nejsou kojené je dobré vybrat mléko s obsahem probiotik a prebiotik. Ve složení umělého mléka prebiotika většinou naleznete pod zkratkou GOS/FOS (galaktooligosacharidy/fruktooligosacharidy).
Zdroj: https://www.lekarnickekapky.cz/ (PharmDr. Nora Tůmová - Lékárna Mendlovo náměstí, Brno)